Att det varit stressigt att hinna med att boka upp hantverkare innan ROT-avdraget sänks nu till årsskiftet står klart – speciellt då flertalet människor uppger att de kommer välja bort att anlita hantverkare efter årsskiftet.

ekonomi stress pengar jobb

Varit sugen på att genomföra en renovering innan årsskiftet men inte hunnit få tag i en hantverkare i tid? Då är du långt ifrån ensam. Sveriges Radio uppger hur det under sista månaderna nu innan decembers slut har varit riktigt brått i hela landet att hinna knipa sig en hantverkare innan ändringarna träder i kraft. Och den som lyckats haffa sig en hantverkare kan andas ut. Även om arbetet ska vara betalt och klart innan den 31 december så behöver det inte vara färdigställt förrän den 31 januari. Så ska man bara ha hjälp att till exempel genomföra en mindre renovering i badrummet genom att kanske byta ut ståduschen mot en jacuzzi eller kakla om en vägg kanske du till och med kan hinna det innan sänkningen – bara du bokar och betalar redan nu. Har hantverkarna tid över kommer de förmodligen gärna acceptera det jobbet även om det är litet, en farhåga som finns inom branschen är nämligen att man väntar sig att färre personer kommer välja att anlita hantverkare sen när ROT-ändringen trätt i kraft.

4 av 10 vill inte anlita hantverkare efter ROT-sänkningen

Efter en undersökning som gjorts av ett undersökningsföretag framkommer att svenskarna kommer bli mer restriktiva när det kommer till att anlita hantverkare när ROT-avdraget sänks. I ett pressmeddelande hos MyNewsDesk står till exempel att läsa om hur 41 procent av de 1 000 personerna tillfrågade i undersökningen uppger att de kommer att anlita hantverkare i färre utsträckning än vad de gjort tidigare när ROT-avdraget legat på 50 procent av hantverkarens totala kostnad. Nu när sänkningen görs gällande kommer konsumenten istället att endast kunna begära 30 procent av hantverkarens kostnad i ROT-avdrag, vilket betyder att det kommer bli dyrare att anlita hantverkare framöver. Det är också något som oroar branschen eftersom att man nu misstänker att de svartjobb som minskat tack vare det initiala införandet av ROT nu kommer att återgå till att öka igen. Till exempel skriver Svenska Dagbladet om hur färgen för år 2016 kommer bli svart inom byggbranschen men att man heller inte kan veta säkert att detta kommer bli verklighet med tanke på hur människors generella attityd gentemot svartjobb ändrat. Vad man skriver är att förr sågs svartarbete som en bra källa till att få jobbet utfört till ett billigt pris men att man idag ser man snarare fördelarna med att stödja branschen. Därmed, skriver Svenska Dagbladet, menar Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos att de minskade svartjobben inte enbart bör härledas just till ROT-avdraget utan kan bero på mer än så.

Bygge

Kort fakta om ändringen av ROT-avdraget

  • Träder i kraft vid årsskiftet 2015/2016
  • Sänker avdraget från 50 procent till 30 procent
  • Sänker avdraget från att gälla 50 000 kronor per år till att bli 30 000 kronor per år