Vad köps helst helt nytt – medan annat med fördel kan köpas i andra hand?

ekens sängar
Källa: Ekens Sängar

Mycket kan du köpa second hand men gärna inte en säng. En säng köps bäst ny, och sedan får den gärna hålla i många år. En riktig kvalitetssäng av Ekens på Sängvaruhuset är ett hållbart köp som du kan sova i, livet ut.

Fördelar med att köpa saker i andra hand

Du sparar pengar och slår ett slag för världens utarmade resurser när du väljer att konsumera mindre, eller köpa det du behöver i second hand-butiker. Det skapar en cirkulär ekonomi där inget går till spillo utan allt återanvänds. Detta är det bästa med att köpa i andra hand:

  • Billigare. Att handla i secondhandbutiker är billigare än att handla i de kommersiella butikerna. Du får alltså mer över i plånboken som du kan spendera, eller spara – du avgör. Vi köper allt mer begagnat.
  • Oväntade fynd. Jagar du efter både kvalitet och unika plagg? Då kan secondhand bli en riktig guldgruva. Även när det kommer till möbler och inredningsdetaljer kan du hitta mycket fint i loppisbutiker och på auktioner.
  • Hitta din stil. De trenddrivna modekedjorna lever på att du ska köpa plagg som är på högsta modet ena säsongen för att i nästa vara helt ute. Detta uppmuntrar till en slit- och släng mentalitet. Behåll det du har eller köp begagnade kläder så återvänder du det som redan finns och skapar din egen stil av det.
  • Nytt varje dag. De flesta second hand-butiker tar emot donationer av olika slag dagligen vilket innebär att det kommer ut nya saker i butiken varje dag.
  • Klimatsmart och socialt hållbart. Om fler handlar begagnade varor kan man få ner produktionen av nytillverkade varor.

Källa: metro.se

Prylar som inte är lika trevliga att köpa begagnade

Men vad är då inte riktigt lika bra att köpa begagnat? Jo, det går bland annat att läsa om i Expressen. Det handlar om vissa plastleksaker – särskilt de som är mjuka och producerade före år 2007. Det kan nämligen finnas hormonstörande ämnen i plasten som skadar små barn. Annat som du helst inte köper second hand är som nämnt sängar, eller för den delen soffor. Du vill inte ta in något i ditt hem som stått och samlat på sig vägglöss eller annan ohyra.