Det finns mängder av fördelar med att äga sin egen lägenhet, jämfört med att hyra den. Den svenska hyresmarknaden är nyckfull och långsam på en och samma gång. Som hyresgäst ligger ditt öde helt och hållet i hyresvärdens händer – och det är inte säkert att värden är positiv till att ha dig som hyresgäst.

Det kanske största problemet med att bo i hyreslägenhet är att du mycket väl kan behöva bo kvar i den för all framtid – oavsett om du själv blir sugen på att flytta, eller rentav får ett stort och brådskande behov av att göra det. Om det är du som står på hyreskontraktet så måste du till att börja med hitta en person som vill byta lägenhet med dig. Därefter måste både din hyresvärd och den andra personens hyresvärd godkänna bytet. Detta kan låta som en enkel match – hyresvärdar har en rad rättsliga skyldigheter när det kommer till att godkänna nya hyresgäster – men i praktiken är det inte så enkelt. Det är inte ovanligt att hyresvärdar trilskas genom att dra ut på ansökningstider. Resultatet kan bli att byten faller ihop och att parterna letar vidare.

Höjd hyra vid renoveringar

Det är hyresvärden som sätter hyran. Även här finns lagar och regler som bestämmer i vilken utsträckning hyran kan höjas, men det finns sätt för värden att kringgå även detta. En populär variant är att genomföra omfattande renoveringar av samtliga hyreslägenheter i en fastighet. Under tiden som renoveringen genomförs måste hyresgästen lämna sin lägenhet, förvisso till en alternativ bostad ordnad av hyresvärden, men det kan förstås ändå vara mycket besvärande. Efter en genomförd renovering har hyresvärden dessutom mycket friare tyglar att höja din hyra – även om du inte var intresserad av att få din lägenhet renoverad till att börja med.

Ombildning – gör en bra affär

lägenhetOm du och dina grannar är överens om att ni vill äga era lägenheter, är det möjligt att göra en så kallad ombildning. Det betyder att en bostadsrättsförening bildas som sedan i praktiken köper lägenheterna från hyresvärden. Det är nu i stället bostadsrättsföreningen som äger fastigheten – och på vägen har du som hyresgäst möjlighet att göra en mycket god affär. Vanligtvis får hyresgäster köpa bostadsrätter långt under marknadsvärdet. Resultatet blir att lägenheten kan säljas så snart ombildningen är klar – och om du behövde låna pengar från banken för att köpa din bostadsrätt, så kan du då omedelbart betala av skulden och ändå ha pengar över. Läs mer om detta här: https://interesta.se/ombildning-till-bostadsratt/.

Bostadsrätt – en investering

Det bästa investeringen som går att göra över tid, är i fastigheter. Att äga sin egen lägenhet är både bekvämt, tryggt och klokt i ett finansiellt perspektiv. Det är i regel billigare att bo i bostadsrätt än det är i hyresrätt – och medan du bor i lägenheten så stiger den nästan alltid i värde. Så länge din investering i en bostadsrätt är långsiktig kan du räkna med enorm avkastning över tid. En sak är säker – oavsett vad som händer med världsekonomin kommer människor alltid att behöva någonstans att bo.