En köksrenovering är en kostsam historia som behöver planeras noga in i minsta detalj. Men det finns knep för att komma undan billigare om du bara tänker till lite. Ta del av smarta tips för att förnya köket till ett rimligt pris.

Om du anlitar ett företag som gör köksrenoveringen åt dig så delar du upp kostnaden i två poster som består av arbetskostnad och materialkostnad. På arbetskostnaden kan du få ROT-avdrag upp till 50 000 per år, vilket underlättar. Detta gäller alla certifierade firmor, såsom http://aquabygg.se/renovering/koksrenovering/ där du kan begära en gratis offert för att renovera ditt kök.

Grundrenovering eller budgetvariant?

köksrenovering

Den största kostnaden för ett kök blir om du ska göra hela arbetet från grunden och sätta in ett helt nytt kök. Dock finns det även på det området budgetkök att införskaffa som inte behöver kosta så mycket mer än 20 000 kronor. Du behöver inte vända dig till dyra företag som Ballingslöv eller Marbodal bara för att du vill ha ett nytt kök, det finns mängder med budgetalternativ som ändå ser estetiskt mycket tilltalande ut.

Sätt prägel utan prispress

Du kan ge ditt kök ett helt nytt utseende bara genom att sätta dit nytt kakel på väggen. Kakelplattor behöver inte vara särskilt dyra och du kan till och med sätta fast dem själv om du är händig. Ett bra tips är att ta en färg på kaklet som är helt olik den övriga färgen på köket. Om ditt kök är vitt eller beige i övrigt kan du välja att använda knallrött kakel eller orange, blått, grönt eller någon annan färgklick. Att blanda kakelfärger ger också ett intressant intryck och kan ge en förnimmelse av mosaik. Tänk dock på att undvika att använda för mycket mörka färger i ett kök då arbetsytan kan bli för dunkel och du får svårt att se vad som görs. Om du vill göra det ännu billigare, köp vinylfilm och skär ut till det redan befintliga kaklet. Filmen sitter ordentligt fast och du kan ta bort den och byta ut den när som helst.

Ta en titt på kranen i köket. Ser den lite tråkig och alldaglig ut? Byt ut den och sätt dit en kran i metall, kopparfärg eller i minimalistisk stil och ge köket en helt ny atmosfär. Kanske det ändå var dags att byta ut kranarna som hade sett bättre dagar.

Inredningen gör allt

köksbord och stolar

En köksrenovering behöver inte nödvändigtvis innebära att du måste dra ut sladdar, göra ny elinstallation eller ha målare där under en hel vecka. Det finns mycket du kan göra själv såsom att sätta upp nya tavlor, köpa plantor eller hitta snygga lampor som ger en helt ny och hemtrevlig stämning till ditt kök. Kika i inredningsmagasin eller ta en tripp till kuriosa-butiker eller second hand för att hitta skojiga produkter. Varför inte ha en köksinredningsbytardag med några vänner för att ta inspiration av varandra och kanske byta ut prylar som skulle göra sig bättre i ditt kök än i deras?