Under 2019 har inredningstrenderna gått mot det naturliga i både material och former. Samtidigt eftersträvas åter en mer minimalistisk stil än på länge. Som vanligt är det de små detaljerna som skapar helheten.

2019 har på många sätt präglats av en strävan efter hållbarhet och en större medvetenhet kring hur vår konsumtion påverkar klimatet. Det här reflekteras också inom inredning där återbruk, återvunna material och miljövänliga alternativ lyfts fram. Aldrig tidigare har det varit så trendigt att hitta vackra inredningsdetaljer på second hand och välja tidlös kvalitet som ska hålla under många år framför massproducerade trender.

Åter till det naturliga hantverket

I färger och material syns tydliga influenser från skog och natur – rena obehandlade trämaterial och dova naturfärger dominerar. De jordiga kulörerna återfinns i all textil men kombineras gärna med rostrött, dov rosa och saffransgult. Mörka vinterkulörer som djupa gröna och blåa nyanser finns också kvar, gärna i kombination med sammet och manchester. Känslan på möblerna ska vara naturliga och material som rotting återkommer i inredningen tillsammans med ljusa, skandinaviska träslag som björk. Eftersom kvalitet och hantverk blivit viktigare finns en tydlig trend mot det lokalproducerade hantverket när det kommer både till möbler, textiler och andra inredningsdetaljer. Naturtrenden innefattar också en vurm för stora plantor och växter – välj lättskötta varianter som inte kräver så mycket vatten om du saknar gröna fingrar!

En ny minimalism

Begreppet ”downscaling” har blivit ett modeord som representerar en vilja att leva ett enklare och mer hållbart liv. Det handlar om att ta ett steg bort från snabba trender och konsumtion och istället satsa på tidlös och hållbar kvalitet. 2019 handlar minimalism alltså inte om det skandinaviskt enkla och vita utan istället om att skapa en ombonad känsla med väl utvalda material och former där varje detalj i inredningen är genomtänkt och funktionell. Det har blivit lyxigt att ha möjlighet att inreda avskalat, men med utvalda och lyxiga detaljer. Därför gör också konsten en comeback – både skulpturer och tavlor, gärna större oljemålningar, blir inredningens centerpunkt. Det massproducerade får stå tillbaka för det personliga. Även för den som inte har råd att skaffa sig originalkonst finns ofta fina detaljer som skapar samma känsla på second hand.