Vid byggarbeten på hög höjd är det viktigt att tänka på säkerheten vid val av byggnadsställning och säkerhetsutrustning för att undvika onödiga olyckor.

I takt med att arbetsplatsolyckor ökar bland unga män samtidigt som antalet dödsfall på arbetsplatser ökar, är säkerheten på arbetsplatser viktigare än någonsin. En arbetsplatsolycka är en tragedi för såväl den enskilde drabbade och dess familj, som för kollegor. Men det leder också till onödiga kostnader för företaget som bär ansvaret för säkerheten på arbetsplatsen. Att tänka på att välja rätt utrustning och byggnadsställning för att undvika onödiga
olyckor bör vara en självklarhet för alla seriösa byggföretag.

Vad bör man då tänka på när man väljer byggnadsställning till sitt byggprojekt?

  • Se till att välja en seriös leverantör av byggnadsställningar leverantör av byggnadsställningar.
  • Välj rätt ställning för rätt arbete.
  • Kontrollera att ställningen är i gott skick och rätt monterad innan arbetet börjar.

Att välja leverantör

stål i trappaDe flesta leverantörerna av byggnadsställningar är seriösa men det finns alltid dåliga äpplen i korgen. Kolla runt på forum på internet och se vad andra sagt om leverantören eller hör med vänner i samma bransch för att se om de har några tips. Tveka inte heller att ställa frågor när du väl hittat en leverantör.

Rätt ställning för rätt jobb

Om du själv saknar kunskaper om vilken byggställning som passar ditt byggprojekt är det en god idé att läsa på innan du bestämmer dig. Kolla gärna in Trappverkets utbud av ställningar och se vad som passar. Ett annat alternativ är att helt enkelt förklara för leverantören vad du har för behov så kommer denne med allra största sannolikhet att hjälpa dig att hitta just den lösning som du behöver. Ställ gärna frågor om säkerhetsaspekterna på byggnadsställningarna.

Kontrollera en extra gång

Mät två gånger och såga en, är en klassisk regel inom byggbranschen. Samma sak gäller vid montering av byggnadsställningar. Det skadar aldrig att dubbelkolla en extra gång att ställningen är ordentligt monterad och att inga delar har drabbats av slitage som riskerar att skapa onödiga olyckor. En extra koll tar inte lång tid men kan spara både lidande och pengar om det leder till att ännu en onödig arbetsplatsolycka kan undvikas.