Många är vi som tycker att det är lite för stort och lite för jobbigt att bo i villa. Då kan en lägenhet passa mycket bättre. Men när man är på väg att köpa en lägenhet, vad bör man tänka på?

3823601-till-salu

Vi har tidigare skrivit om att köpa en tomt och bygga sitt eget drömhus. Men man kan få sitt drömhem utan att behöva rita och bygga det själv. Tänker man bara rätt när man ska köpa en bostad så brukar man bli nöjd. När man ska köpa lägenhet finns en del saker att ha i åtanke. Till att börja med bör man gå på många visningar. De lägenheter man kollar på behöver man även ha koll på vad gäller pris, så att man får kunskap om vad en viss typ av lägenhet är värd. På det här sättet vet man om man betalar ett underpris eller ett överpris när man väl köper en lägenhet. Man kan även titta på vad bostadsrätter i samma eller liknande områden har sålts för den senaste tiden. Då får man ett bra hum om prisläget just nu, skriver man på Dagens Nyheter. Det gäller dock att inte bara titta på priset, utan även titta på vilken månadskostad lägenheten har.

På visningen har alla spekulanter en undersökningsplikt. Man kan alltså inte komma och klaga efter köpet på fel i lägenheten som man inte sett när man tittat på den innan. Många blir avskräcka att köpa lägenheten när de ser den på visningen. Det kan till exempel handla om fula tapeter eller tråkig inredning. Detta är dock lätt att ändra när man själv flyttar in. Därför bör man titta mer på planlösningen och förvaringen.

När man köper en bostadsrätt kan det vara bra att ha koll på bostadsrättsföreningen. Man kan till exempel ringa ordförande eller läsa årsredovisningen. Då kan man hitta eventuella skulder och lån som föreningen har.