I många år har vi försökt täcka det rena träet i våra hem med målarfärg. Vi har till varje pris velat undvika bastukänslan eller fjällstugekänslan från 70-talet. Men nu är det slut med det. Nu vill vi istället visa och framhäva träets naturliga färg och struktur och gå tillbaka till den rena, ljusa, träiga känslan.

Furu och ek med kvistarna kvar är något som många känner igen från gamla sommarstugor eller från sina barndomshem på 70-talet. Men faktum är att precis som alla andra trender så kommer denna 70-talstrend tillbaka in i våra moderna hem. Den nyrenoverade lägenheten blir snäppet coolare och kaxigare med omålade furuväggar, träinklädda teknikprylar och trä-mot-trä-kombinationer. Och enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad är det även helt rätt att blanda olika träsorter hej vilt, så länge man behåller den råa, naturliga känslan.

1933320-kitchen-interior

Förutom att vi ska låta våra väggar vara orörda ska vi även ta in detaljer som näver och svepaskar som tillverkats med traditionella hantverkstekniker. Sådana kan vara lite svåra att få tag på innan de stora inredningsbutikskedjorna nappar på trenden. Sök dig därför istället till små tillverkare som värnar om de traditionella, handgjorda hantverken, och leta runt tills du hittar rätt trähantverk i modern tappning.

I en artikel publicerad i VLT spås det att trenden med det vita, blanka, sterila köket kommer att bytas ut till ett mer naturligt kök med naturmaterial och såklart inslag av trä. Till exempel blir det hett med en bänkskiva i ek eller att byta ut kaklet mot en grövre ekpanel. Även köksluckorna och små detaljer i köket ska vara i furu med tydliga ådringar.

Detta är trender som en del glatt kommer anamma. Till exempel har yngre personer, som inte var med när det begav sig på 70-talet, lättare för att ta till sig trätrenden. De som däremot har suttit i träinredda gillestugor och sett sin beskärda del av bastuliknande vardagsrum kommer kanske behöva tid på sig att acceptera att trenden är tillbaka. Men trender går ju i cykler, och det är oftast de inredningsstilar som känns allra längst bort som är nästa heta trend imorgon.

Här får du ännu mer tips på inredningstrenderna för våren: