Möbler kan vara rätt dyra att köpa – till originalpris. Därför är det oerhört bra att den svenska handeln börjat rea som aldrig förr. Det finns sommar-reor, januari-reor, midseason sales och mellandags-reor.

Nu är det inte bara mellandags-rean som gäller utan rean har blivit ett normaltillstånd i affärerna, skriver Östersunds-Posten. Handeln försöker ständigt locka kunder på nya sätt och detta gör de nu oftare genom att erbjuda en längre januari-rean för dem som kanske inte varit ute på mellandags-rean. Förutom att butikerna försöker locka kunder genom detta, har de fler reor för att deras kollektioner byts ut oftare. Förr kunde de bytas ut fyra gånger per år men nu byts sakerna ut var fjortonde dag.

Fynda efter säsong

Dessa reor gäller även för möbel- och inredningsaffärerna, vilket innebär att man nästan alltid kan göra fina fynd. Efter jul kan man till exempel passa på att köpa nästa års julsaker till ett väldigt billigt pris, eftersom de kvarvarande julsakerna nästan alltid reas ut när julen är över. Man kan även passa på att köpa en plastgran efter jul och det gör man på Dinplastgran.se. För att fynda rätt saker vid rätt tidpunkt kräver dock en del planering. Vad gäller möbelbranschen är alltid vinterrean stabil och vad gäller trädgårdsmöbler kommer de bästa reorna i slutet på sommaren, tipsar Helsingborgs dagblad.

Anpassas efter utländska företag

2007944-sommar-rea

Det finns även något som kallas midseason sale, och det är reor mitt i säsonget när sortimentet fortfarande är relativt nytt. Detta har blivit mer vanligt i Sverige och kan bero på att utländska företag har tagit med sig sina reamönster till den svenska handeln. Företag får dock inte ha reor hela tiden utan de måste vara begränsade till max ett par månader. Dessutom är det inte alltid bra för företagen att ha en massa reor jämt.

”Hemtex sålde så mycket på rea att folk inte längre var lika sugna på att köpa deras varor när de inte reades ut, det blir lätt varumärkeseroderande med för mycket reor.” Läs mer.