Efter tag lossar färgen och kittet på dina fönster och du behöver måla om dem. Nymålade fönster ger ditt hus ett stort lyft och gör så att de håller sig i många år till Här får du tips om hur du renoverar dina fönster genom att måla om dem. 

Om du är husägare så är målning och underhåll av fönster något som du inte slipper undan, om du inte har PVC-fönster, nästintill underhållsfria fönster som vi tidigare skrivit om. Men nu ska det handla om klassiska träfönster, för dessa behöver endel ompysslande och renovering med jämna mellanrum för att hållas snygga och hållbara. Dessutom är det så charmigt med klassiska fönster – när de är i gott skick.

Skrapa bort och tvätta

Börja med att skrapa bort allt gammalt färg och kitt från fönsterna. Det går att lämna kvar det som sitter bra, men där fibrerna rest sig är det dags att ta bort. När du är klar är det dags att tvätta av alla träytor på fönstret med målartvätt. Träet måste torka för att du ska kunna måla på det.

Penslar – vilka behövs

Vad behövs i verktygsväg för att måla om dina fönster till nytt och fräscht skick? Det skriver Din Byggare om. De skriver bland annat att det räcker med två penslar, men att tre är att föredra.

”Till fönstermålning behöver du egentligen bara två penslar: en mindre anstrykare, dvs. en rund pensel, och en moddlare, dvs en flat pensel, ca 4 cm bred. En liten elementpensel kan också vara bra att ha till hands på svåråtkomliga ställen”

Måla fönster – så gör du

Sedan är det bara att sätta igång med målandet. Börja med att grundolja alla ytor, torka bort överflödig olja. Sedan är det dags att kitta. Knåda kittet mjukt och lätt på med en kittkniv. Måla alla ytor med grundfärg och kör sedan toppfärgen. Klart!