Det ska inte behöva vara en ekonomisk katastrof att bo på norra halvan av jordklotet. Så fort vinterkylan smyger sig ner så passar elräkningarna på att smyga sig upp. Det är många som nu börjar inse att svaret ofta ligger i vilket fönster du installerar i ditt hem. De gamla vanliga träfönstren är riktiga bovar i dramat: fördelarna med pvc-fönstren är många.

Använd vattenkokare, lufttorka tvätten, undvik golvvärme och frosta av frysen. Det verkar vara ett jobb för en som har tid till det mesta när det kommer till de konventionella tipsen för att inte elräkningen ska dra iväg. Men få tänker på att det också ligger i själva renoveringen, vilka typer av fönster och dörrar du väljer. Det absolut mest effektiva torde vara pvc-fönster, som dessutom kräver minimalt underhåll. Har du bra värmeisolerande fönster är halva jobbet gjort, så kan du självklart komplettera med fler tips här.

Klimatsmart och lättskött

Nackdelarna är minimala. Faktum är att det enda argumentet brukar vara att det inte är lika klassiskt vackert som våra vanliga träfönster. Det här är en myt som faktiskt inte får stöd av miljö- och byggnadsnämnden i en tvist i Mariestad. Där ville man installera nya pvc-fönster på äldre byggnader eftersom de har så många fördelar, medan andra protesterade och menade att det här inte är förenligt med hur de gamla byggnadernas fönster brukar se ut.

Det är en bra marknad nu och när du beställer fönstren kan du själv vara med i utformningen. Idag är det lätt att anpassa fönstrets utseende på det sätt man själv vill. Det är bara att väga fördelarna med pvc-fönster mot nackdelen:

  • Det är löjligt lättskött
  • Det är energieffektivt, värmeisolerande och därmed också klimatsmart.
  • Det är snyggt och modernt

Underskatta inte heller hållbarheten. De är inte alls lika ömtåliga som traditionella träfönster och håller fuktbalansen bättre i huset. Dessutom behöver de inte bytas ut lika ofta som de gamla vanliga. Så ta en titt på vinterprognosen som utlovar en kall vinter. Spara skenande elpriser med pvc-fönster. Kanske kan pengarna du sparar gå till välgörande ändamål eller varför inte finare julklappar till släkt och vänner.