Sommaren är en tid då många väljer att möblera om hemma, kanske rent av göra en större genomgång och byta ut en del möbler, mattor och tavlor och annat som hänger på väggarna. En del hinner ändra så mycket under sin semester att när de får besök på hösten tror gästerna att de kommit till ett nytt hem.

För andra är det knepigare. De vill förändra känslan i hemmet, men vet inte var de ska börja. Detta är vanligast om man egentligen aldrig har inrett enligt en viss idé, utan antingen bara har ärvda möbler, eller köpte hela bohaget på en gång på Ikea när man flyttade hemifrån eller flyttade ihop med sin partner. Det finns en risk att det är lite trist inrett i hemmet då.

Inspirations- och inredningstips

Nybyggda hus i Västerås

Så vad ska man göra? Var ska man börja? Här kommer några tips.

  • Leta inspiration! Läs bloggar och tidningar om inredning, titta på tv-program i ämnet, låna böcker på biblioteket etc. Om du inte redan har ett konto på Pinterest, skaffa ett. Fyll sedan i inredning som ett av dina intressen, så kommer du automatiskt att kunna se vad andra inredningsintresserade lägger upp för bilder.
  • Inspireras inte för mycket! Det här motsäger delvis det tidigare rådet, men faktum är att det går mycket trender i inredning, och en del av det som är populärt nu kommer troligen inte att kännas så kul om några få år. Dit hör t.ex. den industriella stilen, med mycket betong, rostfritt stål och kök som ser ut som restaurangkök. Om du egentligen gillar mys, tjocka mattor på golvet och små porslinsdjur på hyllorna, håll då fast vid det. Du kommer inte att ångra dig.
  • Tänk på vilka behov du har. Behöver du t.ex. inreda ett hemmakontor också, glöm då inte bort det, utan se till att det finns plats för detta även efter ommöbleringen.
  • Låt dina intressen synas! Det behöver inte innebära att det ligger böcker om surdegsbakning överallt. Många i den här bloggens bekantskapskrets har köpt fototapeter från Scandiwall med motiv som stämmer bra med deras intressen. Sen behöver man inte tapetsera hela lägenheten med bilder av golfbanor, naturligtvis.