När mörkret smyger sig på och det kalla, solfattiga vinterhalvåret kommer, så behövs bra belysning mer än någonsin förut. Ett bra inrett hem har inte en chans att kännas hemtrevligt och fräscht om inte belysningen är rätt. Det finns som tur är vissa åtgärder som kan lyfta ett rum som känns murrigt och trist. Genom att köpa rätt lampor och placera dem på rätt ställen kan man förnya och lyfta hela inredningen.

Välj rätt lampor

För att få till rätt sorts ljus är det viktigt att man väljer rätt typ av lampor. Många är numera förvirrade över vilken typ av glödlampa man ska ha, men i denna intervju säger experten My Salomonsson på IKEA att led-lampor är det allra bästa. Det är energisnålt och därmed sparar man ganska mycket pengar, enligt en artikel i Bohuslänningen. Dessutom ger det ett snyggt ljus som gör att man känner sig piggare och gladare. Att sätta upp spottar i taket är ett enkelt knep för att rikta ljuset i rätt riktningar. Man kan till exempel köpa en led spotlight på Spotiled.se där det finns spotlights med mjukt halogen-liknande sken som spar 75 % av energin jämfört med en halogenlampa.

Det finns till och med forskning på att vissa ljus gör oss piggare, skriver Dagens Nyheter. Så vi svenskar borde lära oss mer om hur vår inomhusbelysning påverkar oss under hösten och vintern. Dessutom kan mörk och murrig inredning suga åt sig ljus, så kanske är det inte så konstigt att vitt och fräscht-trenden stannar år efter år här uppe i Norden.

Hitta rätt bland glödlamporna

5769928-led-glodlampa

Det är inte alltid lätt att hitta exakt det ljus man har föreställt sig, och med de nya förbuden mot glödlampor är det många som sliter sitt hår över att köpa fel sorter. De glödlampssorter som finns är:

  • LED-lampor. Har längst livslängd och är energisnålast.
  • Halogen-lampor. Är billigare än LED, och återger färg bra, men drar mycket mer energi.
  • Lågenergilampor. Energisnål, men tänds oftast långsamt och har ett ganska vitt sken.