Världen är full av fantastisk inredning till vettiga priser. Det gäller bara att hitta den. Hemligheten brukar vara att leta på loppis. Det tar tid att hitta de riktiga klenoderna, men det är kul, det är miljövänligt, det är ekonomiskt, och man hittar ofta en hel del som man inte visste fanns, och som man inte visste att man ville ha.

Stolar på loppmarknad

Beroende på var man bor i landet kommer antalet bra loppisar att variera, men en sak är säker: det finns nästan alltid minst en bra loppis på rimligt avstånd. Man kan hitta mycket intressant på Myrorna och liknande butiker, men allra bäst är de riktigt stora loppisarna, som drivs av idrottsföreningar, kyrkor eller andra som sysslar med välgörenhet. Dessa loppisar har sällan öppet måndag till lördag, utan vanligen enbart några få dagar i veckan, till exempel onsdag och lördag. Några exempel på loppisar i denna kategori är:

  • Läkarmissionen i Johannelund i västra Stockholm, och i Södertälje.
  • Möbler och ting i Grillby utanför Enköping.
  • FA-fyndet i Lidköping.
  • Erikshjälpen i Norrköping.
  • Loppis Tidan i Tidan, Skövde kommun.

På loppisar av denna typ, som ofta är inrymda i gamla industri- eller lagerlokaler på några tusen kvadratmeter, går det att göra riktiga fynd, något som blir allt svårare på loppisar och i vintagebutiker i stadskärnorna. En annan typ av loppisar där man sällan hittar något intressant är när skolklasser säljer prylar för att finansiera en klassresa. Möjligen kan man hitta en fin tallrik, eller några Duralex-glas, för en billig penning där, men inte mer än så.

På andra sidan sundet

Den som bor i södra Sverige gör klokt i att även kolla in Danmark. Danskar i allmänhet är betydligt mer designintresserade än svenskar, men verkar inte ha vett att ta betalt för sina fantastiska gamla grejer. På ön Refshaleøen, som kanske är mest känd för Eurovision, i norra Köpenhamn hålls en fantastisk loppis lördagar i jämna veckor. Den som gillar design från mitten av förra seklet, inte minst stolar, soffor och diverse möbler i teak, kan få sitt lystmäte här. Se bara till att du har möjlighet att frakta hem det du köper.

Och så ett tips som inte riktigt är en loppis, men som får vara med ändå. Visst går det att hitta bra design till okej priser på Blocket, men det är ingenting mot den danska motsvarigheten dba.dk. Där går det t.o.m. att hitta gasspisar från Gaggenau ganska billigt.