När vintern är över och många av oss börjar få vårkänslor så är det otroligt många som hoppar på ett renoveringsprojekt. Men innan du gör det bör du ställa dig varför och hur du bäst går tillväga.

Att sätta in en ny snygg spiraltrappa eller att måla om i all ära, men ska du renovera gäller det att tänka till lite extra.  ”Ett hus, fem möjligheter” kallas en studie som tagits fram på uppdrag av Energimyndigheten och många fastighetsägare. Detta med syfte att visa för fastighetsägare hur man kan energieffektivisera äldre flerbostadshus. Denna studie har fem olika möjligheter.

Fem olika möjligheter

Vad man kommit fram till är att du kan gå tillväga på olika sätt: antingen genom att uppföra en ny byggnad med samma yttermått men med tjockare isolering. Annars kan man riva allt utom stommen. Det tredje alternativet välkomnar solceller. I det fjärde alternativet byts stammar och i det sista alternativet så utrustas huset med värmepumpar. För att läsa mer och mer ingående så klicka dig vidare här och kom till artikeln.

Praktisk checklista

Även om du är hen med guldfickan så går det inte att bygga ett tio meters torn eller måla huset som pepparkakshuset i Hans och Greta så finns det vissa lagar och regler som man måste följa. Det är otroligt viktigt att veta att man kan kvalitetssäkra allt i sitt hem. Och det finns bra material att tillgå.

Ja, det finns mycket att tänka innan man går in på de mjuka delarna som vad man ska ha för ny inredning. Som en trygghet så finns det även mycket tips att ta till sig när man surfar runt online. Vad som kan vara bra att tänka på är att oavsett om det är en stor renovation eller om det handlar om att sätta in en ny trapp så är det viktigt att ge det tid och att det känns rätt. Ofta är det så att när man börjar på ett ställe att fixa så sprids det och plötsligt ha det lilla projektet blivit ett stort. Så tänk på helheten.