För att våra barnbarns barns ska kunna njuta av miljön på samma sätt som vi gör så gäller det att vi börjar tänka till och reflektera hur vi lever och hur mycket vi slänger. Begreppet ”zero waste” börjar växa in hos fler människor, vilket handlar om att man ska länga så lite sopor som möjligt och tänka mer på allt som kan återvinnas.

Återvinning är något fantastiskt, och även om Sverige är ett land i framkant när det kommer till att jobba för en bättre miljö så ska vi inte slå oss för bröstet och luta oss tillbaka utan vi bör istället lägga i en högre växel för att verkligen vara ett föregångsland och sätta en hög standard. HansAndersson.se hanterar 750 000 ton material om året och är den största återvinningsaktören i Sverige, men det finns plats för mer material och då handlar det om enskilda personer och kommuner som måste ta mer ansvar. Göteborgare får nu bättre källsortering då fastighetsägare går in och hjälper. En familj som verkligen tar sitt ansvar och drar sitt strå till jordens stack är familjen Mårtensson Berezecki som försöker leva efter zero waste metoden och återvinna så mycket som det vara går.

9 kilo sopor per år

????????????????????????????????????????

Familjen slänger endast nio kilo sopor per år och ser man till den genomsnittliga svensken som då slänger 461 kilo om året så är det häpnadsväckande  siffror, om alla skulle bli lite mer medvetna skulle man kunna göra ett skönhetslyft på nolltid på vår värld. Familjen slänger inget förutom dammsugarpåsar och vissa badrumssopor och de lever även efter zero waste när det kommer till maten vilket gör att man ser till att äta upp det man lägger på tallriken, vilket gör att även matresterna blir minimala.

Många är det som börja engagera sig mer i miljön och hur man ska leva och öka sin kunskap, speciellt i förskolor så barn kommer in i rätt tänk. Genom att man får upp förståelsen och det blir bättre möjligheter för återvinning så hakar fler efter vilket bidrar till en positiv trend. kanske kommer zero waste bli en självklarhet i framtiden för alla?