Rutavdraget kommer snart omfatta även flyttjänster och det kommer leda till att fler tar hjälp vid flytten. Men tar man hjälp av en flyttfirma när man ska flytta gäller det att göra sin research först och veta vad som faktiskt gäller för den här typen av tjänst.

637682-shipping-service

Från och med 1 augusti i år kommer rutavdraget att utvidgas, skriver Dagens Industri. Regeringen har nämligen planer på att inkludera it-tjänster, flyttjänster och fler trädgårdstjänster än vad som funnits tidigare. Man väljer bland annat att inkludera flytthjälp för att den svarta marknaden bedöms vara stor inom den här branschen och detta vill man reglera och kontrollera genom att ta med det i rutavdraget. Att flyttjänsterna blir en del av rutavdraget förväntas också göra så att efterfrågan på arbetskraft ökar och medför en positiv effekt på sysselsättningen i ekonomin.

Kolla upp firman först

Att flytthjälp kommer med i rutavdraget i år kommer förmodligen göra så att fler vill ta hjälp vid flytten och känner att det är värt pengarna. Funderar man själv på att anlita en flyttfirma, så kan man höra med vänner och bekanta om de har någon firma som de rekommenderar. Annars kan man alltid söka på nätet för att hitta något som faller en i smaken och även där kan man faktiskt se hur andra recenserat företaget. Ett företag som fått bra recensioner är exempelvis spodra.se som har sin verksamhet i Stockholmsområdet. Behöver man flytthjälp på en annan ort lär man med största sannolikhet hitta ett bra företag även där. Förutom att man kan ta reda på vad andra tyckt om städfirman, är det också väldigt viktigt att man ser till att firman har de tillstånd som behövs och att de kör lagligt. De har trots allt hand om alla ens tillhörigheter och man vill gärna inte att något värdefullt ska gå sönder eller tappas bort. För att se till att firman kör lagligt och att man kan lita på dem fullt ut kan man kolla upp några saker:

  • Att företaget har ett organisationsnummer som man kan kolla upp yrkestrafiktillstånd med hos Transportstyrelsen.
  • Att både företaget och man själv har en försäkring som täcker kostnaderna för skador.
  • Att företaget har ett skriftligt avtal på vad som ingår i flytten. Läs mer.

Många tvister

Att man verkligen får full koll på det företag man anlitar är verkligen superviktigt. Det kan tyckas krångligt och onödigt att kolla upp allt men faktum är att många flyttfirmor faktiskt fuskar och kör med fult spel. Tvister mellan flyttfirmor och privatpersoner är vanliga, skriver Svenska Dagbladet och för att undvika en sådan är det helt enkelt nödvändigt att man gör sin research och sätter upp villkoren för flytten på förhand. Ofta handlar tvisterna om att möbler skadats på olika sätt i flytten och att flyttfirman och konsumenten är oense om vem som faktiskt är ansvarig för skadan. Sedan är många också oense om uppdragets omfattning och vad flyttfirman faktiskt förväntas göra.