Vi har tidigare skrivit om renovering och hur det påverkar ens relation – och hur det i vissa fall till och med kan leda till skilsmässa. Nu när sommaren nalkas är det många som planerar att göra en omfattande renovering och det gäller att ha sitt förhållande i åtanke – det kan nämligen va påfrestande att både bo på en byggarbetsplats likväl som att behöva hantera alla de beslut som måste tas. Därför har vi listat upp 5 tips för en lättare renovering.

  1. Budgetera och håll budgeten. Det är kostsamt att renovera, oavsett om det är köket eller badrummet som ni ska riva upp. Som ni säkert är medvetna om och känner igen är ekonomi någonting som kan vara mycket känsligt och här gäller det att ni är överens. Om den ena parten känner att det är värt att spendera pengar på marmor medan den andra likväl kan ha laminat för att spara på utgifterna kommer det att bli irriterat. Om ni bestämmer allt sådant innan och budgeterar för vad renoveringen kommer att kosta kommer det att kännas mycket lättare när de stora utgifterna ska betalas. Självklart är det även bra att ha i åtanke att det mest troligt kommer bli dyrare än planerat, ha med det i budgeten och om det blir pengar över får ni bara en härlig bonus.
  2. Inspirationsbilder och smak. Att komma överens om hur det ska se ut i bostaden är inte enkelt, många är det som har olika smak och tycke och det kan förekomma även om man har ett förhållande. För att känna av varandras smak kan ni se på inspirationsbilder, med det kan ni tillsammans komma fram vad som blir er gemensamma smak.
  3. Sänk garden. Lyssna på vad din partner tycker även om du tycker att hens åsikt är fullkomligt fel. Genom att sänka garden kommer många bråk att avstyras, självklart måste det dock ske från båda håll.
  4. Kompromissa. Ni båda kan omöjligt få allt ni vill ha, för någonstans på vägen kommer ni tycka olika – om det sen handlar om vilket golv ni vill ha eller soffa, så kommer det kännas jobbigt. Kommer ni inte överens får ni kompromissa.
  5. Prata. Att prata om problemen som uppstår är avgörande för att ni ska klara av renoveringen, var inte rädd för att säga vad du känner men var även beredd på att lyssna.