Semestertider är renoveringstider, getingtider och rötmånadstider. Och tid för slitningar i relationen. Hur många par har inte avsatt de dyrbara semesterveckorna för att rusta upp köket… och lagom till jobbstart varit redo att ansöka om skilsmässa? Det är ett av de vanligaste problem inom de svenska hushållen. Liksom vid juletid är förväntningarna skyhöga, vilket naturligtvis bäddar för katastrof.

Men ofta är det i juli, augusti som det brakar ihop. Och då har de flesta par verkligen ansträngt sig: avsatt tid för renoveringen, skrotat övriga semesterplaner (det blir inte Korfu – i år heller) och satt upp högtflygande mål för bostadens framtida utseende. Populära områden att rusta upp är altanen, fasaden, badrummet och köket. Innan man vet ordet av står man i ett hem övertäckt av byggplast, omgiven av slumpartat utplacerade föremål, där kattens låda trängs med finporslinet. Ett bra sätt att minska stressen och lätta arbetsbördan är att hyra förråd. Där placeras allt överflödigt bråte och man kan gå på knäckfrågan – färgval, arbetsbörda, et c. Det viktiga är att inte låta renoveringen bli det strå som knäcker kamelens rygg. Avlasta istället era stressfaktorer och sätt upp rimliga mål. Vad vill ni? Med renoveringen, med relationen, med semestern? Är målet en perfekt lägenhet? Många långpromenader ihop? Diskussioner om livet över ett glas torr chablis? En framtidsplan som sträcker sig över de närmsta tjugofem åren? Att plötsligt tillbringa alla dygnets vakna timmar tillsammans sätter frågorna under luppen. Och kanske blir renoveringen en övertydlig symbolik för relationens grundläggande problematik – är det här något vi kan lappa och laga? Kan vi med hjälp av nya lager färg och specialbeställda golvtiljor hitta en gemensam grund att stå på?

Allt handlar, precis som i vanlig ordning, om kommunikation. Så länge både parter är medvetna om det gemensamma målet är det betydligt enklare att ro ditåt. Sitt i samma båt, enkelt uttryckt. Och hyr ett förråd. Om allt annat går i stöpet sig kan den ena bo där.