Många går i renoveringsdrömmar och ett av de rum som man helst vill renovera och rusta upp är badrummet – men med nya amorteringskravet kan renoveringen bli kostsam, men som tur är finns sätt att piffa till badrummet utan att en större renovering behöver genomföras.

renovering badrum vägg

Att renovera sitt badrum är högst i topp på många bostadsägares renoveringslistor, men i och med det nya amorteringskravet kan ett lån för en renovering bli kostsam. Det skriver Svenska Dagbladet om som också tar upp hur en totalrenovering av ett badrum kan kosta upp till 350 000 kronor och med kravet om amortering kommer den årliga kostnaden för detta lån bli 35 000 kronor, vilket är närmare 3 000 kronor i månaden. Med amorteringskravet följer nämligen också lån för renoveringar och dessa får en tidsgräns om 10 år för att betala tillbaka lånet till banken och då behövs lånet också amorteras ned. Som tur är kan det gå att komma bort från stora renoveringskostnader för sitt badrum, om man väljer att bara byta och fräscha upp vissa delar av badrummet. Då räcker det med att man kontaktar ett proffs på badrum, såsom en rörmokare i Stockholm eller på den plats i landet man nu befinner sig som kan hjälpa en med de VVS-saker som man vill ändra om – såsom att byta från badkar till dusch eller dra någon ny vattenledning för att ställa in eller ta bort en tvättmaskin och så vidare.

badrumsmöbler handfat

Piffa upp utan stor renovering

Visst går att piffa upp i badrummet utan någon som helst renovering. Det är något som bland annat Expressen tipsar om hur man kan göra. I sin lista skriver man bland annat om hur man kan göra något så enkelt som att byta blandare till handfatet för att skapa en ny känsla i rummet, men man kan också ändra om genom att ställa in lite snygga inredningsdetaljer såsom växter, snygga förvaringsaskar och ny tvålpump vilka allihop kan göra mycket för helhetsintrycket. Men något man heller inte ska glömma om man vill ha ett snyggt badrum är att tänka på städningen, många svenskar städar till exempel bara varannan vecka och för en härlig känsla är detta långt från tillräckligt. Storstädning bör göras minst en gång i veckan och däremellan ska man se till att hålla rent om sig och ta itu med smutsen så fort den uppkommer. Men vad ingår egentligen i en ordentlig storstädning? Tidningen Allas tipsar om fem olika sätt för att hålla badrummet fräschare längre och dessa tips är:

  1. Dammsug – få bort damm från golvet och i trånga utrymmen innan du börjar med övrig städning i badrummet.
  2. Putsa med gammal tandborste – många skrymslen är svåråtkomliga i badrummet och på dessa passar en tandborste alldeles utmärkt.
  3. Torka med microtrasor – dessa är mer effektiva än vanliga trasor och får därför bort smutsen både bättre och enklare, dessutom behöver man inte använda lika mycket rengöringsmedel.
  4. Alla ytor ska städas – det räcker inte med golvet för att badrummet ska kännas rent, även tak, väggar, strömbrytare, handfat och spegel bör få sig en ordentlig rengöring och har du dessutom badkar ska du heller inte glömma att skrubba och torka även där.
  5. Draperi och duschvägg – har du en fast duschvägg kan du passa på att tvätta och torka den också i samband med övrig städning då det ofta samlas kalkbeläggningar, men har du duschdraperi kanske du tror att du slipper städa denna men då trodde du fel, även duschdraperier behöver rengöras.