Att köpa eller bygga pool kan för manga vara en stor dröm. Men det gäller att handla rätt för att slippa besvär. I Gävle hamnade ett poolbygge i rättegång efter vad man skulle kunna kalla ett missförstånd. Ett par vägrade betala handpenning för en pool som importerats från USA, paret påstod att de inte ingått avtal medan återförsäljaren, som efteråt gått i konkurs, påstod att en muntlig affär hade slutits.

Det hela började i 2010 när paret i fråga kontaktade en återförsäljare av pooler som importeras från USA. Kontakten fortsatte under en tid tills paret slutligen bestämde sig för en specifik pool för drygt 800 000 kr. Dock gick allt fel därefter. Säljaren tolkade affären som klappad och klar, medan paret hävdade att de inte ingått något avtal. Detta visade sig inte förrän senare, i december 2010 när paret var på väg ut på en affärsresa till Dubai dök återförsäljaren plötsligt upp med ett byggteam. Paret stod precis då och väntade på en taxi som skulle ta dem till Arlanda. Situationen blev ganska stressig då återförsäljaren var redo att börja anlägga poolen medan paret var förvånade över att mötas av återförsäljaren på sin tomt. Efter en hektisk diskussion bestämde man att riva- och flytta runt lite på parets tomt så att poolen skulle få plats. När paret återvände var dock inte poolen färdig och vid deras hus stod en lastbil, som återförsäljaren förklarade fungerade som boende åt arbetarna. Paret fick nog och avslutade samarbetet. De gick med på att betala för arbetet på tomten men vägrade betala handpenning för poolen som de inte fått. Saken blev rättssak och först nyligen avslutades frågan i hovrätten. Paret fick betala även handpenningen.

Kontentan av det här är att det är bra att välja pålitliga leverantörer, som Pahlen pooler exempelvis. Hos Pahlen kan man dessutom läsa om vad som gäller för privata pooler. För det finns även exempel på folk som fått problem med bygglov kring pooler. För mer kött på benen kring sådana frågor är Boverket rätt plats att leta, de bestämmer kring bygglov för privata pooler.